Anna Bergfors

Kom över din skrivkramp genom skrivarkurs med Bob Hansson!

För några veckor sedan var jag på en helgkurs i att skriva med grymma Bob Hansson som är en av mina favoritpoeter i Sverige!

Bob har stor erfarenhet av att både skriva och hålla kurser och jag är så nöjd med kursen!

 

Så här skrev Bob till oss i välkomstbrevet inför kursen:

Du är väldigt, väldigt välkommen! Och du är välkommen i det skick du redan är!
Det här är inte ännu en kurs i prestation och duktighet.
Det är några dagar att göra och för att få mer av det man vill ha mer av, och mindre av det man vill ha mindre av.
Kanske kommer dagarna förändra ditt liv. Det har hänt förr. Det kommer att hända igen.

Och det var precis det jag behövde i min skrivarprocess!

Jag planerar att skriva en barnbok där mina barnbarn har huvudrollen och denna plan har jag haft typ 1-2 år men berättelsen kommer inte ut. När jag sätter mig för att skriva på min barnbok så kommer det ingenting. Det är som att jag inte kan skriva helt plötsligt och jag tror att just det där med prestation är en faktor som hindrar mig i mitt skrivande. Jag kan inte bara skriva, det måste bli bra.

Så här presenterades kursen för oss:

På en vanlig skrivkurs sitter man på en stol vid ett bord och skriver. Sedan sitter man på samma stol och pratar om det man just skrev. Det är superbra. De här kurserna går ett steg längre. Vi tittar inte bara på vad man skrivit, utan även på vad som hindrar en och att skriva ännu mer. Vi fokuserar alltså snarare på processen än resultatet.

Ofta är det varken bristande tid eller förmåga som hindrar oss. Efter trettio år med skrivande är det min övertygelse att det största hindret är krånglig självkänsla. Vi tvivlar, vi skjuter upp, vi undviker. Vi blir som i vägen för oss själva.

Därför sysslar vi inte bara med skrivtekniska redskap, utan även livstekniska. Vi jobbbar med redskap för att komma förbi det som hindrar vår kreativitet.Vi arbetar inte bara för att lägga i en ny växel skrivandet, utan även i själva livet.

Mina kurser har aldrig helt samma upplägg. Men det här är ett axplock på vad som kan hända:

Du kan lära dig en skrivteknik som möjliggör att skriva klart och en bok på 6 veckor. Inte för att det måste gå snabbt, utan för att det KAN göra det.
Vi går igenom dramaturgins grundbultar, hur lägger man upp en historia för att den ska bli den mest effektiva. Hur börjar man?
  • Du kan få minskat avstånd mellan idé och verkställande.
  • Den tvivlande rösten i dig kommer att få kortare arbetstid och kanske äntligen och en behövlig semester..
  • Vi kommer att göra aktiva meditationer som luckrar upp inre motstånd.
  • Du kan bli sämre på att skjuta upp det faktiskt vill göra.
  • Vi kommer utforska vad som händer om man inte väntar på flödet, utan skriver som om man redan hade det.

Under kursen gjorde vi såklart en masa skrivarövningar och fick tips på skrivarprinciper som verkligen hjälper mig att skriva där en viktig del är att faktiskt skriva varje dag.

En annan skrivarprincip vi lärde oss är att det finns ingen som kan hindra dig från att skriva förutom du själv. Detta skapar nog hög igenkänning från dig som åxå skriver och jag tänker att det är en viktig påminnelse.

Bob hade även integrerat meditation, kundalinishaking och discodans på schemat och det var väldigt frigörande för skrivprocessen.

Kursen ägde rum på hotellet Reimersholme i Stockholm som är ett bohemiskt men mysigt hotell på Söder.

 

Jag kan VERKLIGEN tipsa dig som skriver och vill utvecklas i ditt skrivande att gå någon av Bobs kurser!

KLICKA HÄR för att komma till hans hemsida där du kan läsa mer om hans kurser.

Jag vet att han ger en ny kurs redan i april…

 

/Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.