Anna Bergfors

Ge ut din bok med egenutgivning-så här gör du

I detta inlägg vill jag dela med mig av hur jag gick tillväga när jag gav ut min bok via så kallad egenutgivning.

Det traditionella sättet att ge ut böcker på är att det är bokförlag som ger ut böcker men det är ofta väldigt svårt att få förlagskontrakt då många är kallade men få är utvalda…

Jag kontaktade åtta bokförlag när jag väl bestämt mig för att jag ville ge ut min bok och alla dessa åtta förlag sa ”Tack, men nej tack” till att ge ut min bok.

Men eftersom jag var så fast besluten om att ge ut min bok då den var så viktig för mig så tänkte jag att då får jag göra det själv!

Jag använde mig av ett företag som heter Books on Demand (BoD) för att ge ut min bok ”Jag. Har. Inga. Ord. Kvar”.

Det finns fler liknande företag som jobbar med egenutgivning men jag har inte stenkoll på de andra.

(Googla egenutgivning så hittar du säkert fler om du är nyfiken på den marknaden).

 

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan ett bokförlag och ett utgivningsföretag. Ett traditionellt bokförlag tar alla kostnader (och risker) vid utgivning. Om en skribent får sin bok utgiven via ett traditionellt bokförlag så är det förlaget som står för allt till skillnad om man gör en egenutgivning där skribenten, beställaren, står för alla kostnader.

Jag använde BoD som är INTE ett bokförlag, de är ett företag. Ett företag som erbjuder layouthjälp, sättning, marknadsföring, framtagning, tryck och försäljning av den bok skribenten vill ge ut.

En anledning till att jag valde BoD är att jag inte kan layout, sättning mm. Men om man är duktig sånt så kan man göra det arbetet själv och bara låta BoD trycka upp boken.

Så det jag gjorde var att jag skickade in mitt manus i word och de illustrationer jag ville ha med i min bok. Sedan gjorde BoD allt. Självklar hade vi en dialog hela tiden och de tog fram olika förslag som jag godkände eller bad dem ändra tills jag blev nöjd med resultatet. Man kan säga att det de gör är att ta fram ett tryckoriginal.

En sak som jag tycker är riktigt bra, och hållbart, är att BoD använder print-on-demand vilket innebär att det finns inget lager. Min bok trycks upp när en kund beställer den via internet.

BoD har en egen webbsida med webbshop där kunder kan köpa min bok och andras böcker som BoD har på sin sida, alla som finns där är således egenutgivare. De ser även till att min bok finns till försäljning på andra webbaserade bokhandlare såsom Adlibris, CD/ON, Bokus m.fl.

Jag får själv stå för all marknadsföring av boken vilket är ett omfattande arbete som tar tid, det måste man vara beredd på för boken säljer sig inte av sig själv…

Då min bok inte är så omfattande, snarare ett häfte än en bok med sina ca 40 sidor och mjuk pärm, så blev min bok inte superdyr. Det kostade mig ca 7500 kr totalt.

Jag tjänar en viss procent på varje såld bok, jag tjänar mest på att kunder köper boken via BoD framför de andra.

(KLICKA HÄR om du vill köpa min bok:)

Jag är nöjd med BoD och tycker att det var värt varenda krona och mitt första ekonomiska mål är att sälja så många böcker att jag får igen de 7500 kr…

/Anna

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *