Anna Bergfors

Min teaterbakgrund låter mig ha huvudrollen i mitt liv

Du som känner mig vet att jag har en tidigare bakgrund inom teaterns underbara värld.

Jag har alltid tyckt om att spela teater och stå på scen, det började redan på lågstadiet.

Jag hade turen att gå på en skola, Årbyskolan i Eskilstuna, där man hade möjlighet att vara med i skolans teatergrupp och jag var med i princip hela min skoltid.

Jag minns vår första pjäs som vi spelade när jag var 7-8 år och det var en dramatisering av Askungen och jag var så besviken på att jag inte fick spela den elaka styvmodern…Jag fick spela en betydligt mindre roll men lärde mig snart att inom teater finns det inga små roller, det finns bara små människor…

Efter grundskolan var jag fast besluten om att jag skulle bli skådespelerska och det blev jag!

Jag började som 16- åring på ett teatergymnasium i Örebro, på Karolinska skolan, men hoppade av efter en termin då det var lite för tidigt att flytta hemifrån för min del…det blev lite för mycket fest och party istället för skola…

När jag väl kom hem till Eskilstuna började jag i en teatergrupp som hette Drömteatern. Drömteatern var en arbetsmarknadspolitisk åtgärd för att ge unga en vettig sysselsättning och jag jobbade i teatergruppen 2-3 år.

Det var nog den bästa skola jag kunde gå i för det var som en riktig teatergrupp på alla sätt. Vi gjorde typ allt. Vi valde manus tillsammans med vår konstnärliga ledare, vi repade, vi lärde oss sätta ljus och ljud, vi hade en syatelje där de som kunde sy sydde.

Det var en viktig tid i mitt liv och efter Drömteatern så fortsatte jag med teater som frilansare.

Jag har jobbat både som skådespelerska, teaterledare för barn och vuxna samt regissör från det att jag var 16 år tills jag var 30.

Jag har spelat inom många olika genrer och en sak jag är extra stolt över är min egna teatergrupp som jag drev i Eskilstuna under ca 6 år som hette Teater Sexton.

Här är jag med i en komedi som spelades på Rademachersmedjornas scen årligen.

Traditionen att spela teater, främst komedier, på Rademachersmedjorna började med en kulturpersonlighet som hette Carl Braunerhielm i Eskilstuna redan 1969 och de spelar fortfarande teater på samma scen, varje sommar, men utan Calle…

Jag var med under 4-5 somrar och det var verkligen roligt.

Här ser du mig och en teaterkollega och sångerska som heter Lotta Ringquist i våra scenkläder som vi hade när vi spelade en cabaret.

Vi spelade denna cabaret på ett hotell i Eskilstuna som hette Hotell Smeden men som nu heter Hotell Plaza och en rolig sak är att samma kväll som vi hade premiär, 8/2-2001, så träffade jag min nuvarande sambo Claes. Lotta och jag gick till en restaurang som hette Kaka för att ha en efterfest och av en händelse var Claes där och spelade musik…och ljuv musik uppstod.

Jag har åxå spelat i vikingaspelet Sigurd Fafnesbane som spelades under många somrar vid en gammal vikingaplats i Sundbyholms strax utanför Eskilstuna.

Jag spelade en karaktär som hette Valkyria som hade en mycket häftig outfit!

Under en period satte vi upp pjäser av en sörmländsk pjäsförfattare som heter Per- Åke Nygren och här är enseblem i en av uppsättningarna med mig i mitten.

Ja, det var ett axplock från några av de pjäser jag varit med i.

Nu är det ganska länge sedan jag slutade spela teater men innan jag slutade så var det en kompis till mig som heter Tarja Touminen som sydde denna teaterinspirerade klänning som jag hade vid ett konferencieruppdrag. Här klämde jag in mig i klänningen för några år sedan och lät min mammas man Kjell Pettersson fotografera.

Som du säkert förstår har min teaterbakgrund påverkat mig mycket då teatern var en livsstil, inte bara ett intresse och ett jobb.

Jag har lärt mig så mycket genom teatern och den har format mig på många sätt och en sak är att den gjorde mig helt orädd, på ett positivt sätt.

Det finns få saker som håller mig tillbaka, har jag bestämt mig för att lösa ett problem eller genomföra en idé så gör jag det, och i min värld/teaterns värld är ALLT möjligt!

 

Ha en bra dag och glöm inte bort att DU har huvudrollen i DITT liv!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *