Anna Bergfors

Anna tipsar om stark bok: ”Vi begravde våra barn”

Det finns böcker man önskar att de aldrig behövde skrivas.

Böcker som ingen behövde läsa.

Antologin ”Vi begravde våra barn” från 2018 är en sådan bok.

Jag önskar ingen förälder att de ska behöva begrava sina barn men tyvärr så är det allt för många mammor och pappor som måste göra det omöjliga.

Begrava sina barn.

I boken Vi begravde våra barn berättar 33 mammor om kampen mot missbruk av droger och läkemedel.

Så här står det om boken:

Allt som står i boken har hänt. Våra barn dog av missbruk av läkemedel eller droger. Någon gång, av någon orsak eller ingen synlig orsak alls, fastnade de i ett beroende. Våra berättelser visar att detta kan drabba vilken familj som helst, var som helst i Sverige i dag. Ingenstans fanns den hjälp som våra barn behövde för att överleva. I dag missbrukas ofta läkemedel och kemiska substanser, direktbeställda på nätet. Dagens droger och läkemedel är skrämmande lättåtkomliga och billiga.

Berättelserna i Vi begravde våra barn har bearbetats och sammanställts av Elisabet Greek, journalist, Mari Rickardsson (författare till Aldrig längre än en tanke bort) och Tina Rydberg (författare till Vingar av stål). Alla tre är också medförfattare i boken. 

Jag har själv upplevt konsekvenserna av att föräldrar begraver sitt barn på nära håll då min mamma har begravt sitt sistfödda barn, min lilla lillebror Pelle som dog av en överdos droger när han var 22 år gammal.

Jag har sett sorgen och saknaden på nära håll och jag vill påstå att det är emot naturen på något sätt att barn går före sina föräldrar.

Det dröjde ganska länge innan jag kunde läsa boken ”Vi begravde våra barn” som består av 33 berättelser som är alltifrån långa historier till korta dikter och hälsningar till barn som inte längre finns i livet.

Berättelser som inte slutar lyckligt.

Även om det är en jobbig bok att läsa så behövs den, dels för att ge andra i samma situation tröst men även för att missbruk kan drabba alla, inte bara socialt utsatta från dysfunktionella förhållanden. Det skär över alla gränser.

En stark och gripande bok om berättelser från mammor som förlorat sina barn av läkemedel och droger.

Tack alla medverkande skribenter för att ni orkar dela era berättelser.

Vi är inte ensamma❤️

KLICKA HÄR för att beställa boken!

/Anna

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *