Anna Bergfors

Poddtips: Medberoendepodden

I detta inlägg vill jag tipsa om en viktig podd som heter Medberoendepodden.

En podcast som handlar om att vara medberoende och vad det innebär att vara medberoende.

I varje avsnitt samtalar grymma Ida Högström med en gäst, t.ex en psykolog, forskare, behandlare, föreläsare, författare, offentlig person eller en person som delar sin egen livshistoria.

I podden berörs ämnen som; medberoendets olika skepnader, olika typer av beroende, psykisk ohälsa, dysfunktionella eller destruktiva relationer, anhörigskap, skam och skuld m.m.

Men det viktigaste av allt är att de lyfter vikten av att ta hjälp och vilken typ av hjälp som finns att få.

Podden har funnits sedan 2015 och det släpps ett avsnitt varje vecka.

Podden finns där poddar finns och det kostar inget att lyssna.

 

För dig som inte vet vad medberoende innebär så kommer här en definition från Wikipedia:
”Medberoende är ett tillstånd som kan drabba en person som lever tillsammans med en missbrukare, exempelvis en alkoholist, narkoman, eller annat destruktivt eller problematiskt beteende. Den medberoende (personen) anpassar sitt beteende och sin personlighet efter den som är beroende i hopp om att kunna hjälpa. En del lär sig detta beteende redan som barn, medan andra har lärt sig det senare i livet.

Det anses finns ett antal utmärkande drag hos ett medberoende beteendemönster. Dessa drag inkluderar att känna sig ansvarig för andra människors beteende, ofta vara omedveten om vad hen själv vill och behöver, känna sig säkrast när man ger, ofta attraheras av människor med behov, ofta attrahera människor med behov, känna sig uttråkad och tom om man inte har någon att hjälpa, överengagera sig, tro att ens beteende är andra människors fel. I Flodhästen i vardagsrummet, en bok som handlar om medberoende, använde Tommy Helsten följande definition: ”Medberoende är en sjukdom eller ett sjukdomsliknande tillstånd som uppkommer då en människa lever nära en mycket stark företeelse och inte förmår bearbeta denna företeelse så att hon kan integrera den i sin personlighet, utan anpassar sig till den.”

Dessutom finns Medberoendepodden på Instagram och där delar de en massa peppande budskap till medberoende…

Värt att följa!

/Anna

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *