Anna Bergfors

Kul och TUR med Kultivera på Solbacka

Region Sörmland, som jag tillhör, ordnade under 22–24 september i år en tredagarskurs som hette Kultivera.

Kultivera är ett utvecklingsläger för personer i Sörmland som verkar inom den kreativa och kulturella näringen.

Region Sörmland har ett projekt som heter Kulturkluster Sörmland och denna uvecklingshelg var den första som de vill testa för att uppmuntra fler företag inom den kreativa och kulturella sektorn, tillsammans med Stua Kultivera.

Utvecklingslägret ägde rum på Solbacka utanför Gnesta i Sörmland.

Solbacka var från början av 1900-talet en skola med internat och blev känt i och med Jan Guillous bok Ondskan som utspelas på Solbacka. De senaste 10-15 åren har Solbacka stått tomt och mycket var förfallet, men ett företag som heter Sisofys har köpt hela Solbacka och en större renovering och utbyggnad har påbörjats.

Även om det finns mycket kvar att restaurera och bygga upp så ligger Solbacka på en magiskt vacker plats mellan två små sjöar och underskön natur.

Det var den eminenta Martin Q Larsson, kulturinkubator från Subtopias Katapult i Botkyrka som var facilitator och vi jobbade med mål, visioner, marknadsföring, paketering av produkt och tjänst, självledarskap och en massa annat matnyttigt för småföretagare.

Vi fick lära oss väldigt mycket och en sak som jag tog till mig extra mycket av var tänket T.U.R som Martin lärde oss. Det handlar om att:

  1. Utsätta sig för potentiell tur
  2. Identifiera tur
  3. Nyttiggöra tur

 

Jag är så nöjd med dessa dagar!

Jag har lärt mig en massa saker och träffat en massa härliga och inspirerande kulturarbetare från Sörmland.

Det var keramiker, filmare, dansare, illustratörer och fotografer för att nämna några områden. Det är så kul och nyttigt att träffa likasinnade för att verkligen kunna grotta ner sig i de utmaningar kulturarbetare står inför och hanterar. Det är så lärorikt att höra hur andra tänker i liknande områden som man själv.

 

Jag hoppas verkligen att detta var starten på något återkommande då det var så givande!

/Anna

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *